ANNONS

Stoppa planerna på ­bostäder vid Råstasjön

ANNONS

Att placera en jättelik idrottsarena för 50 000 åskådare vid Råstasjön är tydligen inte nog för majoriteten i Solna kommunfullmäktige. Man är också beredd att bryta mot strandskyddet för att bygga ett bostadsområde helt nära Råstasjön. Detta är Solnas unika, regionalt viktiga fågelsjö. 1 800 lägenheter föreslår man att klämma in där. Det får vi – först nu – reda på är allianspartiernas verkliga fortsättningsplan som den beskrivs i Lokaltidningen Mitt i 25 december.

Vi är många Solnabor som nu närmast börjar sakna ord inför denna totala hänsynslöshet. Ska även naturvårdslagstiftningen överträdas helt? Alltså förutom brotten mot korruptionslagar som överträddes så flagrant vid arenabygget?

Att området inte redan är ett naturreservat torde förvåna de tiotusentals kommuninvånare som nyttjar området dagligen för rekreation i naturen runt sjön. Självklart borde här bli ett naturreservat. Men i kommunalrådet Anders Ekegrens(FP) senfärdiga och vaga bloggskrivande om hur naturen borde skyddas i området finns inga sådana konkreta förslag. Han vill uppenbarligen bygga bostäderna – och därmed i själva verket offra naturen.

Stadsbyggnadschefen Ingrid Gyllfors talar däremot klarspråk: naturvärdena kommer att minska och utrymme för en mängd arter försvinner.

Nu räcker det faktiskt. Nej till fler strandnära husbyggen – nu måste vi invånare gå samman för att rädda Råstasjön!