ANNONS

Svårt för Brottbys unga att ta sig hem

ANNONS

Jag är född och uppvuxen i Täby. I mina yngre år, speciellt innan körkortsåldern kom, åkte jag ofta in till Stockholm för biobesök, träffa polare eller precis som nu, en av alla festivaler. Vem minns inte Vattenfestivalen? Nu senast är Pridefestivalen aktuell. Täby kommun planerade alltid alla nya områden noggrant och visst fick vi gå ibland vilket nog bara var bra, men hem kom vi alltid då bussarna gick dygnet runt.

År 2000 flyttade jag ut till Brottby, som tillhör Vallentuna kommun. Här fanns buss 625 och inga problem att ta sig hem. På helgerna var bussen full av glada ungdomar på väg hem efter en sjukt kul kväll eller natt i stan. SL ojade sig om att denna buss måste bort på grund av låg beläggning på måndagskvällarna då de gjorde undersökningarna. Stora protester vart det, men SL fick till slut sin vilja igenom. Buss 665 fick utökade tider, buss 666 kom till och buss 625 går nu vardagar på tider som knappast gynnar en vanlig pendlare. Våra politiker pratade om givande och tagande.

Nu drygt fem år senare ser vi resultatet. Den som är beroende av buss, vilket de flesta ungdomar är, och bor utmed gamla buss 625:s sträcka, måste lämna typ Kungsträdgården senast 21.00. Annars blir det till att vänta till morgonen, ungefär sex timmar, eller be en bekant eller förälder som suttit och väntat hela kvällen om att bli hämtad vid Trafikplats Brottby. Märkligt är att det är samma problem, om inte värre, för Brottbys ungdomar att ta sig hem från Nova ungdomens hus i centrala Vallentuna som våra politiker värnar om. Nova stänger fredag och lördag vid midnatt. Då måste Brottbys ungdomar åka från Vallentuna station klockan 01:56 på natten, byta i Näsbydal till 696 för att överhuvudtaget ta sig till Brottby trafikplats, tre timmar efter stängning på Nova.

Vallentuna kommuns svar på detta är genialt: 50 nya p-platser på infartsparkeringen i Brottby.

Arne Lithander

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.