Syns du inte i mörkret finns du snart inte

Den här cyklisten gör rätt och syns ordentligt med reflexer
Den här cyklisten gör rätt och syns ordentligt med reflexer

En yrkeschaufförs undran: Vill du dö där i mörkret?

En yrkeschaufförs konstaterande. Ja, de flesta vill dö där i mörkret!

En yrkeschaufförs upprörda fråga: Vill du att dina barn ska dö där i mörkret?

En yrkeschaufförs vädjan: Sätt på dig, och dina barn, reflexer där i mörkret!

En yrkeschaufförs första önskan: Dela ut gratis reflexer till alla människor, såväl i storstad som på landet.

En yrkeschaufförs andra önskan: Att människor börjar tänka själva.

Om staten inte delar ut reflexer, så kanske jag ska betala mina egna reflexer. Jag köper många reflexer och hjälper alla i min närhet att få fast dem på kläder och väskor, och när jag ändå håller på ser jag till att min cykel får lysen och reflexer. Jag ser till att mitt barns cykel får lysen och reflexer. Jag ser till att mitt barns moppe får lysen, som sätts på automatiskt när moppen startar.

Jag ser till att min hund får ­reflexer. Jag ser till att använda reflexer när jag joggar. Jag säger till alla jag känner att de ska använda reflexer. Jag köper nya reflexer när jag tappar de jag har. Jag ­köper nya fräscha reflexer eftersom de är färskvara.

Och framförallt – jag måste förstå att jag inte är självlysande i trafiken, på gångbanan, eller någon annanstans. Mörka kläder mot mörk asfalt är ingen bra kombination!

Så sätt i gång och curla lite. Se till att alla du känner, inklusive du själv, använder reflexer i mörkret! Det finns inga bortförklaringar! Inga som helst!

En yrkeschaufförs uppmaning: Lys upp i mörkret och lev längre! Var rädda om varandra i trafiken! Var rädd om dina barn!

Ja, det här var en yrkeschaufförs klagan. Bli inte förvånad om bussen inte stannar vid hållplatsen. Syns inte, finns inte! Fast hellre frånkörd än påkörd, förstås.

Synöve Dufva, Bro

Jag köper många reflexer och hjälper alla i min närhet att få fast dem på kläder och väskor, och när jag ändå håller på ser jag till att min cykel får lysen och reflexer.