Ta bort hyrskatten – den är orättvis

Orättvis beskattning av hyresrätt hotar Stockholms tillväxt.

Stockholms hyresgäster är överbeskattade. I dag betalar den som bor i en nybyggd hyresrätt 2 000 kronor mer i månaden i skatt än den som bor i en nybyggd villa eller bostadsrätt. Det visar en rapport som Hyresgästföreningen gjort tillsammans med Fastighetsägarna och SABO.

Den skatt som drabbar hyresgästerna, hyrskatten som bostadsrättsägare och villaägare slipper, måste bort. Hyrskatten är inte bara orättvis, den påverkar även byggandet negativt. Det byggs alldeles för få bostäder i Stockholm. I dag får den som väljer att bo i hyresrätt betala upp emot 14 000 kronor i hyra för en nybyggd trea i Stockholm. Om hyrskatten försvann skulle nyproduktionshyrorna kunna sänkas väsentligt.

En ökning av antalet hyresrätter skulle stärka Stockholms tillväxt. Sju av tio arbetsgivare i storstadsregionen menar att rekryteringen av medarbetare försvåras på grund av bristen på bostäder. Studentorganisationer vittnar om att bostadsbristen tvingar unga vuxna att tacka nej till utbildningsplatser.

Hyresrätten är det perfekta boendet för den som vill flytta till jobb och studier i Stockholm. Nu när den gigantiska generationen av 90-talister börjat knacka på dörren och behöver någonstans att bo blir läget snabbt akut.

Det behövs nu verkliga förändringar. Genom våra förslag kan politikerna skapa rättvisa villkor mellan bostadsformerna och ta bort hyrskatten:

Investeringsstimulans för nybyggnad av hyresrätter

Rot-avdrag till hyresrätter

Miljöpremie för ombyggnad/upprustning av hyresrätter

Borttagen fastighetsskatt för hyresrätter

Skattefria underhållsfonder

Dessa investeringar ger ökad rättvisa och bidrar till att många nya hyresrätter kan byggas.

Lena Blomberg, Hyresgästföreningen Bromma/Ekerö