Ta bort spärrarna!

Centerpartiet vill att Stockholmsregionen ska fortsätta växa som en grön och hållbar region i världsklass. Därför går vi till val på att ta bort spärrarna i kollektivtrafiken. Trängseln i Stockholmsregionens kollektiv­trafik är allvarlig och lär öka i takt med att Stockholm växer. Vi föreslår därför ett system med öppna spärrar, likt det som finns i andra miljonstäder som Berlin, Köpenhamn och Helsingfors.

Öppna spärrar skulle framförallt minska trängseln in i kollektivtrafiken, men också göra kollektivtrafiken välkomnande och mer tillgänglig – och det tror vi kommer leda till att fler ställer bilen och reser kollektivt i stället. Vi vill börja med att ta bort spärrarna där trängseln är som värst – exempelvis T-centralen, men också i Sollentuna, Solna och Sundbyberg finns flera stationer där öppna spärrar bör införas snarast.

Det bör understrykas att vi inte vill ha en avgiftsfri kollektivtrafik. Öppna spärrar skulle inte leda till att ett massivt ”plankande” om vi samtidigt ökar antalet kontrollanter i kollektivtrafiken.

Samhällsekonomiskt tror vi att vinsterna med öppna spärrar är stora. Minskad trängsel och mindre köande skulle vara positivt för alla de stockholmare som dagligen reser med vår kollektivtrafik. Det skulle också sannolikt medföra fler resenärer vilket samtidigt är en bra miljöåtgärd.

Stefan Bergström, ­Centerpartiets förstanamn i landstingsvalet i Sollentuna, Solna och Sundbyberg