Min lokala hjälte

Ta bort Vasastans alla papperskorgar

Ta bort alla papperskorgar och kräv dem som skräpar ner på böter, är insändarskribentens förslag.
Ta bort alla papperskorgar och kräv dem som skräpar ner på böter, är insändarskribentens förslag.

”Vasastans papperskorgar fulla av hushållens avfall” var rubriker för någon tid sedan, med en bild som visade inte bara att papperskorgen var full utan att det som inte fick plats låg på marken. En mycket sorglig syn som tyvärr är vanlig.

Förslag som dyker upp är att det borde finnas ett telefonnummer synligt som man kan ringa så att det kommer någon och tömmer – ett av många förslag som lägger skulden på staden som satt upp korgarna.

Och trots att det finns en stor mängd papperskorgar som inte alla är fulla hela tiden så slängs det skräp. Eller så ställer man ifrån sig pappersmuggen eller burken som efter ett tag har blåst ner på marken och blandar sig med övrigt skräp.

Varför inte vända på problemet? Ska det vara en mänsklig rättighet att kunna bli av med skräp när man är ute på stan? Varför ska man inte kunna ta med det hem som man tog med ut?

Mitt förslag är i stället att alla papperskorgar tas bort och pengarna läggs på städning men framförallt övervakning. Kombinera dessa två sysslor och se till att påföljd utkrävs. Rejäl påföljd.

Och inkludera cigarettfimpar – sådana ska man inte heller få slänga. En liten plåtdosa stor som ett cigarettpakett rymmer fimpar från flera paket cigaretter. ”Medhavd askkopp”, det kan väl inte vara orimligt att kräva?

Hur länge till ska vi behöva ha det så här?

Trött på skräpet