Ta inte kö-poängen

Den 1 april 2013 ändrades reglerna för köpoängen när man hyr en ungdomsbostad genom Sollentunahem. Från att tidigare ha fått behålla alla sina poäng är det nu så att man förlorar poäng värt två års kötid, eller alla ­poäng om man har färre än så.

I samtal med delar av Sollen­tunahems styrelse har vi fått det klart för oss att ärendet kom upp eftersom man såg ett problem i det dåvarande systemet. Det har funnits ungdomar som hyrt en ungdomslägenhet av Sollen­tuna­hem och fått behålla alla sina poäng, men sedan har de hyrt ut lägenheten i andra hand. I Sollentunahem får man extrapoäng när man har hyrt en lägenhet i två år och på detta vis har man kunnat plocka dessa extrapoäng utan att ens bo i lägen­heten. Detta är ett orättvist sätt att samla poäng på, oavsett ålder!

I försöket att komma åt detta problem och skapa ett rättvisare system har man i stället placerat dessa ungdomar ännu längre från en ”riktig” lägenhet. En ungdomslägenhet är en tillfällig lösning. Oftast planerar man inte att bo där i flera år, utan man bor där under tiden man pluggar eller tills man hittar ett jobb med högre lön.

Vi vill i stället se att man har ett kösystem där man får behålla sina poäng om man hyr en ungdomsbostad, men eftersom man inte förlorar några poäng ska man inte heller få några extra efter två år. Om vi bygger fler ungdomsbostäder och har kösystemet vi föreslår kommer vi att kunna attrahera ungdomar att stanna kvar i vår kommun, samtidigt som de får en chans att konkurrera med de äldre om de bättre lägenheterna i Sollentunahem.

Mette Hildingsson

Karin Lirén

SSU Sollentuna