Tänk efter innan ni köper julklappar

Tidigare har det varje år slagits nya rekord för julhandeln trots att många anser sig ha dålig ekonomi. Dock ser den ut att, liksom förra året minska.

Folk köper så många lyx­prylar som man klarar sig utmärkt utan. Dyra leksaker, märkeskläder, mobiltelefoner och annat.

Blir man lyckligare av att köpa en massa prylar som man lika gärna kan vara utan? Jag känner förtvivlan vid tanken på detta vansinniga konsumtionssamhälle, som är så skadligt för miljön.

Hur många människor som lever i misär skulle inte kunna hjälpas till ett drägligare liv med dessa enorma summor som svenska folket lägger på julklappar? Skänk istället pengarna till bättre behövande.

Ni ser väl ”Karl-Bertil Jonssons Julafton” på tv? Lär av denne osjälviske yngling som tog från de rika och gav åt de fattiga. ”Hade icke Karl-Bertils grymme faders hjärta veknat om han med egna ögon fått bevittna den glädje som hans son spritt ut över samhällets bottenskikt?”

I slutet av november varje år uppmärksammas En köpfri dag (Buy Nothing Day) – en internationell kampanjdag för att uppmana till minskad konsumtion. Reflektera över om ni verkligen behöver köpa så mycket julklappar och annat.

Låt oss hjälpa Svensk handel med att se elefanten i rummet – att allt fler tröttnat på att slita ihop till fler och fler miljöförstörande prylar som inte gör oss ett dugg lyckligare.

Henrik Scheutz