Testa att se 
tiggaren i ögonen

Tiggeri.
Järfällaborna borde titta tiggarna i ögonen och försöka se personen bakom innan de tar ställning för ett tiggeriförbud, skriver insändaren.
Det pågår en namninsamling i Järfälla för att få till en folkomröstning om tiggeriförbud. Alla Järfällabor borde titta tiggarna i ögonen och se personen bakom, med familj, barn och drömmar, innan de tar ställning i frågan. Det skriver läsaren Ulf Grundel i en insändare.

Till dig som överväger att skriva på för en folkomröstning för tiggeriförbud i Järfälla vill jag säga följande: Pröva att föreställa dig den tiggande personen du då och då ser framför dig som en far- eller morförälder, mamma, pappa, syster, bror…

Pröva också tanken att det är en fattig och utsatt person som sitter framför dig i sin förnedring, en person som hellre skulle ha gjort andra val än att tigga om det varit möjligt. En person som hellre hade gått till ett hederligt arbete, fixat frukost åt sina barn eller barnbarn, hälsat på gamla föräldrar.

Människor som gör vad de kan för ett bättre liv

Om du kan föreställa dig detta så betyder inte det att du måste skänka den tiggande mamman, pappan en slant. Du kan vara osäker och tänka på alla negativa konsekvenser som du har hört om tiggande. Du kan låta bli. Men om du är observant, kan du kanske prata med den tiggande mamman, pappan då och då och möjligen ana något annat, en människa som gör vad hon eller han kan utan att vara kriminell för att få ett bättre liv.

Jag har emellanåt känt både obehag och skam när jag sett tiggaren i ögonen, men det är förmodligen inget mot vad hon eller han känner. Men jag skulle känna ännu större skam om jag medverkade till att förbjuda fattiga utsatta människor att tigga för att överleva. Och jag vill inte att andra ska få avgöra om jag får lägga en slant i burken eller inte.

Så en sak kan vi alla under alla omständigheter låta bli att göra, vi kan låta bli att rösta för ett tiggeriförbud.

Ulf Grundel