Tiggarna har hamnat i ett politiskt vakuum

Tiggeriet har ökat rent statistiskt de två senaste åren. Speciellt från och med februari nu i år och även i takt med att vi rör oss mot allt friare och öppnare gränser inom Europa.

Det syns inte bara på papper utan även i verkligheten. Numera är romernas bekymrade och utsatta situation otroligt påtaglig men ändå så långt borta.

Utanför Hemköp och nere vid Coop i Vällingby centrum sitter kvinnliga tiggare från klockan 07 till 19 varje dag och gestaltar ett samhälle där de inte får plats och vi undrar: vad gör de här? Vad vill de? I Sverige, säger vi stolt, ”behöver man faktiskt inte tigga”.

Förvisso ler den unga tjejen som ser ut att vara i min egen ålder alltid och viftar glatt med sin plastkopp och jag brukar le tillbaka, men senare på kvällen när jag ser henne sova tillsammans med sin familj under en balkong vid Solursparken ser jag misär.

Människor med hopp bemöts av ett politiskt vakuum där vi i princip inte kan förbjuda fattigdom, men inte heller tillåta inhumana levnadsstandarder som inte speglar vår välfärdsstat. Där står EU-parlamentarikerna med skägget i brevlådan och mer rörlighet än någonsin, men pekar finger åt Bulgarien och Rumänien för att de inte bättre lyckats utnyttja de aktioner som finns för att integrera de romska minoriteterna.

I stället flyttar problemen från ett ställe till ett annat. Sverige uppmärksammar, men vi kommer inte med några lösningar. Många tiggare skickas på en buss hem igen.

Ge inte tiggarna era gåvor. Ge dem till organisationer som kan hjälpa på plats. På det viset kan mobiliteten i EU främst nyttjas åt bredare arbetsmöjligheter och etablering. Tiggarna förtjänar lika mycket som du och jag att få ta del och bidra efter egen förmåga i sin nation utan förtryck och vi måste sträva mot att vi har samma förutsättningar för detta i hela Europa.

Nu är sommaren snart slut och med ett kallare och kallare klimat blir det svårt för dessa numera bekanta ansikten att klara sig på gatan.

Linn Sanneskär, 21

Ge till organisationer i stället för direkt till tiggarna, anser insändarskribenten.arkivbild

Sverige uppmärksammar, men vi kommer inte med några lösningar.