ANNONS

Tiggarna ses inte som individer

ANNONS

Svar på insändare ”Ge polisen tydligare verktyg mot tiggeriet” den 10 mars.

I en insändare från moderaterna Sven Gustafsson och Michael Fridebäck till denna tidning går det att läsa om deras syn på de människor som har det som kanske allra tuffast i vår kommun – tiggarna. Man har slutat se på tiggarna som individer och ser en grupp som inte passar in i den ordning i samhället som moderaterna eftersträvar. Den individ som inte stämmer överens med mallen ska bort.

Hans Bergström skrev som chefredaktör för Dagens Nyheter följande: Det främsta skälet för att hävda den liberala förnuftstron är den fasansfulla vetskapen om vad som händer om man överger den: Fördomar träder i stället för vetande, trosvisshet ersätter sanningssökande, rätt grupptillhörighet blir viktigare än tunga argument, antalet huvuden räknas möjligen men inte vikten av deras tänkande – och med tiden börjar huvudena rulla om de tillhör motståndaren eller främlingen.

Tydligt är att den enskilde individen och de liberala värdena i vår kommun är under en kraftig attack från både den styrande vänsterkoalitionen, där även Centerpartiet ingår, och nu även från moderaterna som tydligt blottat sitt förakt för de människor som inte passar in. Undertonerna i Fridebäcks och Gustafssons artikel går inte att ta miste på – dessa människor är ett problem.

Jag skulle vilja hävda att dessa människor inte är ett problem utan att det är deras situation som är problemet. Vi löser inte situationen genom förbud eller kraftfullare verktyg för polisen. Sverige är ett mycket rikare land än de flesta andra länder och den extremt fattige är desperat och kommer söka sig hit för att ta del av vårt välstånd. Oavsett om det stör oss eller inte. Att tigga är för dessa människor det minst dåliga av usla alternativ. Nu ska detta förvägras dem.

Liberalismen är som allra viktigast när den är som mest hotad. Idag står Folkpartiet olyckligt ensamma i den kampen i Haninge. Vi ska fortsätta vara individens främsta advokat och stå upp mot kollektivens förtryck av den enskilde människan

Tobias Hammarberg,

Gruppledare Folkpartiet

ANNONS
ANNONS