Tiggeriförbud är inte rätt väg att gå

Svar på insändaren ”Att tillåta tiggeri är att göra tiggarna en otjänst” den 14 april:

Det är förstås helt rätt att det krävs långsiktiga lösningar för att lösa grundproblemet med tiggeri: fattigdom.

Att förbjuda tiggeri är dock inte rätt väg att gå. Ett förbud innebär inte automatiskt att en lösning införs i tiggarnas hemländer. I stället går dessa människor miste om vad för många är det enda sättet att överleva.

Du skriver att det i deras hemländer finns samhällsinstitutioner och hjälporganisationer de kan vända sig till. Vilka är dessa? En människa som har sådana livlinor skulle aldrig åka till ett annat land, lämna barn och vänner för att sitta på en gata där de får ta emot spott och spe.

Testa själv att åka till ett främmande land och sitta på gatan från tidig morgon till sen kväll. Det är knappast en lätt prövning vare sig fysiskt eller mentalt. Dessa människor är aktiva och företagsamma, i stället för sitta kvar där hemma och låta sina barn förgås i fattigdom.

”Världen är full med fattiga människor som långsamt och energiskt ännu lyckas överleva”, skriver du. Enligt UNICEF dör 22 000 barn om dagen på grund av fattigdom, så jag tvivlar på att det är så enkelt. Det som krävs är långsiktiga lösningar, men även kortsiktiga sådana så att människor överlever under tiden.

Sandra