ANNONS

”Tillsammans för ett tryggt Sollentuna i Coronakrisen
”

Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande. Sollentuna kommun / Erja Lempinen
Med "empati, samarbete och handlingskraft klarar Sollentuna att rida ut denna kris", skriver kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M).
Kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M) om vad Sollentuna kommun gör i det mycket exceptionella läge som coronakrisen innebär.
ANNONS

Hela samhället befinner sig i ett mycket exceptionellt läge. Coronakrisen skapar en extraordinär situation som ställer höga krav på information, beredskap och inte minst ledarskap. Coronakrisen påverkar oss alla och det finns därav naturligen många frågor i detta. Min ambition är att minimera störningar och avbrott i kommunens verksamhet. Läget förändras ständigt och för mig handlar det om att försöka besvara så mycket jag kan och förklara de överväganden som såväl tjänstemän som politiker gör i den rådande situationen.

Kommunen följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer och samarbetar regionalt inom Samverkan Stockholmsregionen. Vår inriktning är att begränsa och fördröja spridningen av Coronaviruset, fokus är att skydda riskgrupper och minska belastningen på sjukvården.

I Sollentuna håller skolor och förskolor tills vidare öppet som vanligt – i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vårdnadshavare som har frågor om virusspridningen och om den kan innebära komplikationer för ditt barn uppmanas ta kontakt med ditt barns skolledning. Sedan i onsdags håller Rudbecks gymnasium stängt efter regeringens besked att gymnasieskolor, vuxenutbildning och yrkeshögskolor ska bedriva utbildning på distans. Kommunen ser över alternativ till distansundervisning för grundskolor och förskolor ifall nya direktiv kommer att beslutas för dem gällande närvaro. För att minska smittspridningen har städrutinerna utökats i kommunens lokaler och idrottshallar.

Äldre och personer med kroniska sjukdomar och nedsatt immunförsvar är särskilt utsatta. Mot den bakgrunden har seniora träffpunkter stängts och besöksförbud på äldreboenden och dagverksamheter har införts. En inventering av sjuksköterskor och barnmorskor i den kommunala organisationen har gjorts för att de vid behov ska kunna bistå där det behövs. Dialog med livsmedelsbutiker förs om möjligheten att ringa in beställningar med hemkörning.

Några som drabbas rejält hårt är företagarna i Sollentuna. När många av oss tar ansvar för minskad smittspridning genom att begränsa vår rörlighet drabbas lokala näringsidkare. Från kommunens sida vidtas åtgärder för att underlätta för företagen. Mer information om det följer. Men det är viktigt att alla hjälps åt. Handla fikabröd, blommor eller beställ hem mat från den lokala restaurangen. Vi behöver ställa upp om företagen ska finnas kvar när krisen är över.

Även om det kan verka dystert är det i kristider som människors bästa sidor kommer fram.

Med fokus på empati, samarbete och handlingskraft klarar Sollentuna att rida ut denna kris.  Har du funderingar om kommunens krisarbete, tveka inte att höra av dig till kommunens kontaktcenter eller direkt till mig.

Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.