ANNONS

”Tunnlarna ger trygghet – riv dem inte”

viadukt, gångtunnel, genrebild
Gångtunnlarna i Skärholmsdalen ger trygghet, anser skribenten. Bilden är en genrebild.
Gångtunnlarna vid Vårholmsbackarna och Falkholmsgränd är breda, ljusa och ger bra trafiksäkerhet för alla åldrar, skriver insändarskribenten Marketta Berg. Stockholms stads planer på att riva dem bör stoppas, anser hon.
ANNONS

Enligt byggplaner för Skärholmsdalen ska cykelvägen och båda gångtunnlarna vid Vårholmsbackarna och Falkholmsgränd rivas för att ge plats åt höghus. Motiveringen anges vara att tunnlarna upplevs som otrygga.

Detta är fullständigt fel, för tunnlarna är både breda och ljusa och används dessutom flitigt dagligen. Av pensionärer på promenad, folk som ska gå mot naturreservatet för att rasta sina hundar, joggare, cyklister på Sverigeleden eller lokala cyklister på väg till jobbet, skolbarn med eller utan cykel, samt stora dagisgrupper i sina gula västar.

Förskolebarnen har kunnat gå säkra i gångtunnlarna med en personal i täten och en längst bak som håller ett öga på de cirka 20 barnen på led. På vilket sätt ökar förskolebarnens trygghet om de tvingas gå över Vårholmsbackarna, där många bilar håller alltför hög fart och inte ser eller bryr sig om fotgängare? Man kan inte bygga hur många farthinder som helst, för det försvårar för bussar, snöröjning, och blåljuspersonal.

Staden säger sig också vilja öka den fysiska aktiviteten hos barn för att motverka övervikt och fetma, som konstaterats vara vanligare i så kallade utsatta områden. De dagliga promenaderna för förskolebarnen kommer att försvåras eller utebli. Motion och promenader gör barnen lugna, nyfikna och de lär sig bättre. Varför förstöra denna unika möjlighet att lätt kunna komma till ett naturreservat?

Trottoarerna i Skärholmen är ganska smala och där samsas fotgängare i alla åldrar, rollatorer, cyklande barn och tystgående elrullstolar. Varför öka trängseln  ytterligare genom att ta bort gångtunnlarna och de cykelvägar som ingen hittills upplevt överdimensionerade?

Det ges också bidrag till elcyklar och man propagerar för ökat cyklande till jobb och skola. Att i samma veva ta bort cykeltunnlar är kontraproduktivt.

Jag är inte emot att det byggs hus i Skärholmen, men bygg så att alla gångtunnlar och cykelvägar förblir intakta. De kommer att behövas för både nuvarande Skärholmsbor och nya.

Marketta Berg

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.