ANNONS

Tusentals katter lever och dör i misär

ANNONS

”Klart att ni kan åka i väg någon vecka eller två. Katter klarar sig alltid. Släpp ut den så att den kan jaga lite”. Känns det igen? En av de frågor som katthemmen runt om i Sverige arbetar med är att krossa den seglivade myten om att katter alltid klarar sig. Det gör de nämligen inte. De angrips av parasiter och sjukdomar, råkar ut för skador och har svårt att hitta tillräckligt med föda.

De katter som vi har som husdjur i dag kommer ursprungligen från betydligt varmare breddgrader och är därför inte alls speciellt bra utrustade för att klara en svensk vinter. Det finns över 100 000 hemlösa katter i Sverige och man uppskattar att 20 000–30 000 av dem finns i Stockholmsområdet. Det finns goda skäl att misstänka att många av dem helt enkelt har släppts ut och övergetts.

Ett sätt att minska antalet hemlösa katter är att ID-märka och kastrera katter – men att utradera gamla myter är också ett bra sätt att komma åt det här problemet.

Kattens låga status i Sverige är ett stort djurskyddsproblem och det är dags att höja den. Följande enkla tips kan vara steg på vägen:

Tänk efter innan du skaffar en katt. Reser du mycket? Har du långa arbetsdagar? Ju mer du tänker i förväg desto större chans att du behåller din katt.

Ta ansvar för den katt som bor hos dig.

ID-märk, registrera, kastrera, vaccinera och försäkra din katt.

Sälj aldrig en katt för en symbolisk summa. Genom att ta ordentligt betalt bidrar du till att höja katters status.

Ska du åka bort? Ordna en kattvakt eller lämna katten på kattpensionat. Det är olagligt att lämna en katt hemma utan tillsyn, även om det bara rör sig om ett dygn.

ANNONS

Om du inte kan behålla din katt så släpp inte bara ut den eller lämna kvar den om du flyttar. Kontakta ett katthem. Det kan ofta hjälpa dig att omplacera den.

Om alla följde dessa enkla tips kanske vi en dag har en situation där ingen katt behöver leva och dö i misär, hungrig och törstig.

Carina Franzén

Föreningen Djurhjälpen

Den skadade katten Nemo hade turen att tas omhand på ett katthem.

foto: privat

De angrips av parasiter, sjuk­domar, råkar ut för olika skador och har svårt att hitta tillräckligt med föda.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.