Tvång kan aldrig vara en lösning

Alla vill vi att Sverige ska bli ett mer jämställt land, och alla vet vi också att vi inte riktigt kommit dit än. Men i debatten verkar allt ständigt kretsa kring frågan om kvotering – ett verktyg som ju bara leder till ytterligare segregation mellan män och kvinnor när avsikten egentligen är tvärtom.

Antalet män som tar ut sin pappa­ledighet ökar i Sverige vilket ju självfallet är bra för oss alla. Att fler föräldrar, oavsett kön, får möjlighet att kunna vara med sina barn är bra för alla. Men de största vinnarna är trots allt barnen som får mer tid med båda föräldrarna samtidigt som både mamma och pappa kan få ihop livspusslet – på just sina egna sätt.

I dessa tider är det bekymrande att flera partier på vänsterflanken fortfarande raljerar och vill kvotera allt från föräldraförsäkring till bolagsstyrelser. Vad åstadkommer man egentligen med detta?

Vägen mot ett mer jämställt samhälle måste fortsatt ske genom ökad uppmuntran och attitydförändringar – ingen positiv förändring kan ske genom statlig styrning, tvång och kvotering. Familjepolitik skapas bäst av familjerna själva – av föräldrarna och barnen – och definitivt inte av politiker i sammanträdesrum.

Vem vet vad som är bäst för familjen om inte familjen själv?