Tveksam eufori över tunnelbanan

Oj, oj vad alla politiker blev extatiska för att de blev med tunnelbana till Nacka. Visserligen fick vi inte kombinationen med Österleden och alla i privatbil eller i taxi får ännu längre tid fortsätta att köra långa omvägar för att komma till norra Stockholm, Arlanda eller norr om stan. Men man får väl vara glad med vad man får. Allt blir bara bättre, säger de ansvariga .

Snabbare bussförbindelse för att fler åker T-banan, detsamma för bilisterna, färdtjänst, godstransport när det blir mindre trafik på Värmdövägen. Och så en bekväm plats i tåget med några minuters tidsvinst i förhållande till bussarna.

Visserligen gör omstigning i Forum från buss till T-banan inte mycket skillnad för de som bor i Skuru, Boo, Saltsjöbaden eller Älta och som redan i dag har direkt kollektiv transport på bussfilen eller tåg till Slussen. Än mindre gör t-banan nytta för alla som bilar till och från landet på Värmdö. Och javisst ja, vi måste ju ställa upp med flera tiotusentals nya bostäder som behövs för underlaget.

Och skolor, och vägar, och vatten, och avlopp, och idrottshallar, och fotbollsplaner, och simbassäng, och parker, och gatubelysning, och ombyggnad av befintlig infrastruktur när det blir en ökad belastning, och fler tjänstemän, och mer parkeringsplatser och större centrala storcentrum som suger ut de lokala.

Och när allt är utbyggt får vi det lika bra som alla de andra förorter där tunnelbanan redan finns och där alla infartsvägar till Stockholm har mycket längre köer än vi har i dag på Värmdöleden.

Johannes Wouters

Saltsjö- Boo