Tvinga tonåringar att bära reflexer

För några veckor sedan höll jag på att köra på en människa. Kanske hade jag allvarligt skadat henne, om jag varit mindre uppmärksam?

Mörkret hade fallit. Det var duggregn och flera mötande bilar med bländande ljus, gjorde att hastigheten var relativt låg på den smala och kurviga Sandövägen, på norra Värmdö. Jag hade precis passerat häststallet Bermar, Sandövägen 5, när en svag skugga syntes framför bilen. Jag hinner bromsa in och styra något längre ut på vägen. Framför mig, på min högra sida, med ryggen mot trafiken, går en tonårsflicka och dricker något ur en pappmugg. Hon har inga reflexer på sig, ingen lampa och hon är klädd i mörka kläder med kragen uppfälld. Jag vevar ner sidorutan och förklarar vad som nyss kunde ha hänt – om jag kört på henne. Hon lovar mig att skaffa en reflexbricka. Jag hoppas verkligen att hon gör det!

Flickan var en av alla dessa tonåringar, oftast flickor och unga kvinnor, som besöker Stall Bermar. De kommer med bussen från Stockholm, Nacka, Gustavsberg och förstår inte, att de kommer ut på landet där vägbelysningen inte är som i tätorterna. Här är det nästan helt svart. Vägen till stallet är krokig och smal och att som bilförare i mörkt och dåligt väder se dessa vandrande skuggor är en prövning.

Uppmaning till alla föräldrar till dessa hästtjejer: Köp hem snurrande reflexbrickor och tvinga sedan din tonåring att ta på en på varje sida av jackan eller kappan. Ta ditt ansvar som förälder och gör det nu, i dag!

Orolig bilförare