ANNONS

”Ge våra undernärda äldre hjälp”

Äldre äldrevård pensionär
Undernäring är ett folkhälsoproblem.
Det talas för lite om undernäring bland äldre, menar Monica Ulfhielm, ordförande för SPF Seniorerna i Stockholmssdistriktet
ANNONS

Undernäring är ett stort folkhälsoproblem som alldeles för få talar om. Det finns i hemmen, på sjukhus och på äldreboenden.

SPF Seniorerna har varit med och tagit fram en rapport som visar att uppskattningsvis 400 000 svenskar ligger i riskzonen.

Stockholm är ett av de län där skillnaderna mellan kommunerna är störst och det är uppenbart att många kommuner inte tar problem med undernäring på allvar.

Undernäring leder till sämre svar på behandling, sämre livskvalitet, längre vårdtider, förtida död samt stora kostnader för samhället. Kostnaden för undernäring inom vård och omsorg beräknas vara dubbelt så stor som kostnaden för övervikt och fetma.

Trots det är uppmärksam­heten i samhället skrämmande liten. Det ses ofta som en ”naturlig” följd av sjukdom och åldrade och därmed något som inte kan påverkas, men det är fel. Undernäring går att behandla, ofta framgångsrikt om rätt resurser sätts in i tid. Att servera godare mat räcker tyvärr oftast inte.

Behandling måste ses som en integrerad del av medicinsk behandling.

Med undantag av Tyresö ligger alla kommuner i Stockholm på nedre halvan av landets kommuner sett till hur stor andel av personer med undernäring som upptäcks. Alla har en lång väg kvar i sitt arbete med undernäring.

I ett land med en växande och åldrande befolkning är det angeläget att vård och omsorg prioriterar detta allvarliga hälsoproblem. Vi har inte råd att fortsätta negligera undernäring, ett allvarligt hot emot hälsan.

Monica Ulfhielm, ordförande för SPF Seniorerna i Stockholmssdistriktet

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.