”Våra unga behöver rätt förebilder”

Kadir Kasirga
Kadir Kasirga (S) skriver att det är viktigt att inte tillåta normalisering av våldet.
Förra veckan sköts två män ihjäl i Kista. En av dem hade kopplingar till den kriminella grupperingen Lejonen från Hässelby.
I helgen anordnades en minnesstund för mannen på Hässelby torg.
Så här skriver stadsdelsnämndens ordförande Kadir Kasirga (S) om sorg, arbetet för att stoppa kriminaliteten och vikten av goda förebilder som inte romantiserar yrkeskriminalitet.

”I lördags blev jag uppringd av flera medborgare i Hässelby-Vällingby som uttryckte sin bestörtning över minnesceremonin i Hässelby gård som hade anordnats av vänner till ungdomarna som blev ihjälskjutna i Kista. Invändningarna var snarare ett uttryck för oro för att det fanns så många barn bland deltagarna och att de blev vittnen till en hyllning av gängkultur. Den oroskänslan är rätt befogad och ingen vill att våra barn eller ungdomar utsätts för exploatering och hyllningar av yrkeskriminella gäng.

Därför hoppas jag innerligt att dem senaste dödsskjutningarna väcker en tankeställare hos ungdomar när de nu ser hur yrkeskriminalitet endast leder till förlust av liv, ger sorg och tragedi för familj, vänner och hela samhället. Som medmänniska har jag full förståelse över att man vill sörja sin vän, sin bror, sitt barn och där varje ungt liv som släcks i det meningslösa gängvåldet är ett stort misslyckande och en sorg även för vårt samhälle.

Men det är också jätteviktig att vi från samhällets sida inte tillåter normaliseringen av våldet i våra stadsdelar. Det finns ingenting gott eller romantisk över att bli hyresgäst hos Kriminalvården eller bli jagad för sitt liv på en plats man kallar sitt hem. Vi kommer inte och vi kan aldrig acceptera att kriminella gäng sätter sig över lagen och tar över våra gator och torg. Framtiden för våra barn och ungdomar ligger bland annat i våra skolor där de fostras till goda medborgare och hittar goda förebilder. Men vi kan inte bara lägga ansvaret på skolorna eftersom många av dessa ungdomar hellre lägger sin tid hos gänget än på lektioner. Därför är det allas vårt ansvar att föregå med gott exempel, vara starka förebilder för våra unga och värna både våra områden men också alla som bor här.

Förebilderna finns inte på olika torg på kvällstid eller i garage där det langas knark. Det är inte någonting att se fram emot att bli hyllad efter att man har blivit avrättad i en gänguppgörelse.

Från stadsdelsnämnden har vi krävt och kommer att fortsätta att kräva ökad polisnärvaro i Hässelby-Vällingby. Det är en av våra största och mest prioriterade uppgifter att få ökad trygghet i vår stadsdel där alla ska känna sig trygga oavsett vilken tid på dygnet det är eller på vilken gångväg du befinner dig.

Vi har trygghetsvärdar, fältassistenter och sociala insatsgrupper som alla gör ett väldigt bra jobb. Men när vi har att göra med gängkulturer och organiserad brottslighet så krävs det att alla instanser samverkar på bästa sätt. Vi fortsätter vårt arbete och vi är tydliga med vad som gäller. Två ungdomar som valde den kriminella banan och som nu även har mist sina liv till följd av det. Det är en sorg i sig och våra tankar går till deras familj. Yrkeskriminalitet är dyrt och drabbar oskyldiga personer i form av smärta och oro. Vårt arbete för ett Hässelby-Vällingby där alla känner sig inkluderade, behövda och jämställda fortsätter och där ingen väljer den väg som leder till sorg och tragedi.”

Kadir Kasirga (S)

Ordförande Hässelby-Vällingby Stadsdelsnämnd