Min lokala hjälte

Unga i Tyresö behöver också ha sommarjobb

Nu har sommaren kommit och Sveriges ungdomar har sedan våren sökt feriejobb för att kunna sysselsätta sig under sommarlovet. Samtidigt som de flesta söker jobb på privata företag finns det också många som söker hos landsting och kommuner. I Tyresö fanns det förra året flera hundra sökande till kommunen medan det bara fanns 150 platser, vilket är katastrofalt. I år finns det endast 100 platser på 400 sökande vilket innebär att ännu färre ungdomar har något att sysselsätta sig med under sommaren.

Färre ungdomar får möjligheten att skaffa sig arbetslivserfarenhet och tjäna egna pengar. Det är inte bara detta som denna neddragning innebär. Särskilda prioritetsgrupper hamnar också i kläm och då de inte har något att göra på sommaren hänger många av dem i stället i områden som till exempel i Tyresö Centrum, Trollbäckens Centrum och liknande platser utan att ha en vettig sysselsättning och i vissa fall också stör allmänheten.

I de S-styrda kommunerna Nynäshamn och Sundbyberg tilldelas alla feriejobbssökande ungdomar arbete under sommaren vilket är omåttligt populärt där. Tyresö bör verkligen följa deras exempel och på så vis sysselsätta kommunens unga. För att de ska kunna få ett tillfälligt arbete inom privat sektor behövs ofta tidigare arbetslivserfarenhet eller kontakter och det är långt ifrån alla som har.

Om kommunen subventionerade feriejobb, särskilt under sommaren, skulle ungdomarna få ta mer eget ansvar, de skulle få känna sig viktiga och tjäna egna pengar under åtminstone en av dessa två lediga sommarmånader och då också få en förankring i arbetslivet. Det får inte se ut som det gör i Tyresö i dag, när bara 25 procent av alla sökande får jobb inom kommunen.

Det borde ligga i kommunens intresse att rusta ungdomarna för framtidens arbetsliv. Får de ingen förankring i arbetslivet under somrarna får de också sämre förutsättningar att kunna etablera sig på arbetsmarknaden när de är klara med sin utbildning.

Herman Möller

kassör SSU Tyresö

Tyresö kommun borde erbjuda fler sommarjobb till ungdomar, menar insändarskribenten.