Utförsäljningen – en riktigt usel affär

Om mindre än en månad har kommunala Botkyrkabyggen årsstämma. Årets resultat har landat på hela 73 miljoner kronor. En summa långt över budget. Bolaget går som tåget och tjänar stora pengar på sina fastigheter.

Ett av de mest lönsamma områdena ligger på Albyhöjden, Albys Beverly Hills, där husen ger intäkter som uppgår till närmare 100 miljoner kronor per år. Samma lägenheter som man nu vill sälja ut.

Argumentet är att det skulle vara ”oundvikligt” för att få in pengar till bolaget för andra insatser.

Det är i grunden en väldigt märklig hållning att sälja ut sina tillgångar för att få in lite extra pengar ett enstaka år. Det finns ingen anledning för bolag med värdefulla fastigheter i Stockholmsregionen att göra det, såvida man inte ska lägga ner verksamheten.

En försäljning skulle, i bästa fall, ge några hundra miljoner till bolaget netto. Det är ett oerhört dyrt sätt att få kapital eftersom det beskattas kraftigt. Ett lån skulle till exempel kosta oss betydligt mindre.

Kortsiktigt är det pengar som betyder lite i det jättelika renoveringsprogrammet som ligger på flera miljarder.

Långsiktigt är det däremot en riktigt dålig affär. Effekten kan, tvärtemot vad som insinueras, bli högre hyror när vi inte längre har kvar en viktig inkomstkälla i bolaget.

De grundläggande förutsättningarna för renoveringarna är över huvud taget mycket oklara då vi kommer hinna ha ett riksdagsval innan vi sätter i gång arbetet.

Jag ser med optimism fram emot det stora upprustningsarbete vi har framför oss i kommunen. Våra lägenheter är i behov av det.

Vi behöver däremot vänta med och titta närmare på alternativ till den utförsäljning som 94 procent av våra hyresgäster har motsatt sig.

För det är definitivt ingen brådska och det finns både billigare och bättre sätt att göra detta på.

Nooshi Dadgostar (V)

ledamot av Botkyrkabyggens styrelse

Insändarskribenten är skaprt kritisk till planerna på att sälja ut lägenheter på Albyhöjden till privata hyresvärdar.

Effekten, kan tvärtemot vad som insinueras, blir högre hyror när vi inte längre har kvar en viktig inkomstkälla i bolaget.