ANNONS

Rasism fanns då – och finns kvar i dag

ANNONS

Under 1960-talet var min far på en jobbintervju hos en firma.

Arbetsgivaren hade sett min fars ansökan om tjänsten och ringde då upp honom. Arbetsgivaren hade en utförlig intervju med min far och han välkomnade honom ombord för tjänsten och bad honom komma förbi samma dag för att bli anställd.

Låt mig nu ge detaljer om detta jobb. Kraven var förkunskaper som min far hade. Det krävdes flytande tal i språket vilket min far kunde. Kortfattat så hade han bättre förutsättningar för denna tjänst än vad de hade sökt vilket fick dem att vilja ha honom ännu mer i tjänsten.

Det lilla dilemmat var att han inte var vit. När min far kom förbi firman så frågade arbetsgivaren om han hade kommit fel. Min far svarade nej, han sa att han hade fått jobbet av en arbetsgivare.

Man kan nu tro att han kanske hade gått fel eller att det blev ett missförstånd men nej – arbetsgivaren svarade då ”jaha var det dig jag pratade med på telefon! Den tjänsten är tyvärr inte tillgänglig men du kan få tjänsten som en lokalvårdare om du vill”.

Okej, vi spolar tillbaka litegrann för att jag hade för mig att tjänsten var ledig för en stund sedan och att de verkligen ville ge tjänsten till honom innan de ens träffat honom!

Nu är min fråga till er som verkligen tar sin tid och läser detta: vad saknade min far egentligen?

Han hade kunskapen, han talade språket och han kom med meriter på sitt betyg men de accepterade inte honom. Jag tror iskallt att det handlar om rasism, och rätta mig om jag har fel!

Det är sällan att man ser mörkhyade på reklamfilmer. Jag minns en mörkhyad som jag sett – det är min storebror Noghor, även känd som utmanaren som besegrade gladiatorerna. Bortsett från honom så ser jag sällan någon.

ANNONS

Poängen är att detta var för ungefär 45 år sedan. Man vill då våga tro att denna rasism inte ”finns” och att samhället börjar gå framåt. Men jag hade nog fel för att tro gör man väl i kyrkan!

Det som fanns då finns även nu! Jag försöker inte skilja, utan jag försöker ena! Genom att uppmärksamma ett problem.

Abgirl Jemide

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.