Utnyttja din makt i butiken

Möjligheten att påverka världens orättvisor möjliggörs bland annat genom din makt som konsument. Genom att köpa rättvisemärkta varor kan du på allvar göra stor skillnad för världens småskaliga producenter.

Kaffe, te, chokladkakor, müsli, juice, glass, rosor, bananer och annan färsk frukt är bara några av alla de rättvisemärkta produkter som går att hitta i många svenska matbutiker. Fördelen med rättvisemärkt är att organisationer garanterar att producenten får ett minimipris som överstiger produktionskostnaden. Varan kan inte heller vara producerad genom slaveri eller barnarbete.

Prisskillnaden mellan konventionella varor mot rättvisemärkta kan ibland vara ett hinder då vi gör våra inköp i butiken. Men vid en jämförelse mellan priset för rättvisemärkt kaffe med priset för vanligt producerat kaffe, så handlar det bara om 20–30 öre skillnad per kopp. Är det inte dags att vi börjar betala det varorna verkligen kostar?

Tack vare vår makt som konsumenter kan vi med aktiva val i butiken se till att de människor på andra sidan jorden, får chans till bättre arbets- och levnadsvillkor. Det är jag beredd att betala extra för.