Vad är en bal på slottet?

Skorna åkte av i dansens virvlar.
Skorna åkte av i dansens virvlar.

Förra helgen var det vinterbal på Karlbergs slott för militärhögskolans, samt utländska, officersstudenter. Genom en vän hamnade jag, Mitt i:s reporter, på slottsbalen som baldejt till en utländsk kadett.

Jag lärde mig därmed en hel del om gamla traditioner och etikettsregler. Som på fredagen då alla skulle lära sig ”Francais” – en fantastiskt rolig dans i formationer som ska ha dansats på Karlberg sedan 1800-talet.

På balkvällen fick jag även uppleva en så kallad susning. Så kallas det då kadetterna ställer upp sig i två led utmed slottstrappen och välkomnar varje par med ett uppskattande ”aaahhh” när de tågar in i slottet för att presentera sig för chefen för Militärhögskolan.

För övrigt hör det till vett och etikett att inte resa sig under den trerättersmiddag som avnjuts och behöver du mot förmodan lämna salen för ett besök på damernas ska du eskorteras av din bordsherre, menade vissa. Den här regeln valde jag dock att bryta fullkomligt mot då det trots allt är 2016 och jag anser mig vara en självständig kvinna.

Hur som helst var Francais i Rikssalen med klackarna av i alla fall fullt acceptabelt och dans till tidig morgon given.