Vad ska du bli när du blir stor, Järfälla?

Järfälla växer! I dag är vi omkring 70 000 invånare och om sju år är vi 10 000 fler. Så vad ska vår kommun bli i framtiden när den blir stor? Jag tror att Järfälla är och förblir en pendlarkommun – här har man sitt hem och sin fritid. Järfälla är unikt och det ska vi bygga på också i framtiden. Man ska flytta hit därför att man vill till Järfälla, inte ”i brist på bättre”.

En av de saker jag älskar med Järfälla är att det är så grönt. Då tänker jag både på planteringar och naturens egen grönska – den är aldrig långt borta. Längs järnvägen, i öar och oaser mellan hus och vägar finns det grönska som lite egensinnigt och överdådigt växer och blommar. Dessutom finns både Järvafältets och Görvälns naturreservat som guldkanter i öster och väster. Jag unnar fler att flytta till Järfälla och få njuta av allt detta!

En annan sak som känns enastående är lugnet. Det är en stor kontrast att få komma hem till Järfälla från innerstadens höga tempo och trängsel. Ibland kan man undra varför det är så brått­om – vad skyndar man sig till? Jo, för att ha tid – med familjen, vännerna, till hobbyn eller att bara vara. Där jag bor går allt lite långsammare – barn leker, grannar pratar, någon promenerar med sin hund. Till och med trafiken går lite långsammare. Vi har tid.

Det finns ett namn på det här: Cittaslow. Som en reaktion på snabbmat kom långsam-mat och sedan cittaslow-rörelsen som en motvikt till bråttomlivet. Det handlar mycket om att bevara ortens särart, vara miljövänlig och bygga gemenskap. Lokala traditioner, företag och produkter är viktiga inslag. I dag finns 147 cittaslow världen över men bara en i Sverige. Kan Järfälla bli Sveriges nästa cittaslow? Kanske, kanske inte.

Det är egentligen inte ut­nämningar som är viktiga utan känslan. Vi kan låta oss inspireras och skapa oss ett gott – och lugnare – liv här i Järfälla. Vi kan bygga klokt så att vi både får fler bostäder och en grönskande kommun.

Kristina Westerdahl (FP)

ersättare i miljö- och bygglovsnämnden

Grönskan och lugnet är stora tillgångar som Järfälla borde bygga på, anser Kristina Westerdahl (FP).arkivbild

Dessutom finns både Järva­fältets och Görvälns naturreservat som guldkanter i öster och väster. Jag unnar fler att flytta till Järfälla och få njuta av allt detta!