ANNONS

S: ”Äldrevård blir dyrare i Danderyd”

Danderyds invånare har skickats till andra kommuner, skriver debattlren.
Danderyds invånare har skickats till andra kommuner, skriver debattlren.
Under alla år som Moderaterna har styrt har Danderyd haft brist på platser för äldre, menar Olov Johansson (S).
ANNONS

Sedan kommunsammanslagningen 1971 har Danderyds kommun styrts av moderater. Under dessa år har kommunen haft brist på platser inom äldrevården. Danderyds invånare har skickats till andra kommuner där platser kunnat hyras.

Solgården är sedan länge riven. Någon nyetablering har ej skett.

Kevinge servicehus var en mönsteranläggning som nedrustats till ett vanligt hyreshus. Något politiskt intresse av kommunens dagcentraler eller kulturverksamheten inom äldrevården syns ej.
För tre år sedan beslöts dock att bygga ett vårdhem på kv. Ginnungagap i Djursholm. Tomten ägs av kommunen varför projektet kunnat starta omgående. Vårdhemmet hade då varit klart idag.

Man startade istället en markanvisningstävlan för att saluföra tomten. En av anbudsgivarna överklagade ärendet. Kommunen förlorade målet i domstol. Omstart.

Efter tre år har beslut nu tagits, att tomten skall säljas till ett fastighetsbolag. Kommunen har nu kommersialiserat äldrevården. För 42 miljoner har vi sålt vården av våra- äldre till ett fastighetsbolag. Den nye fastighetsägaren skall uppföra vårdbyggnaden och i denna driva- äldrevård.

Denna äldrevård blir dyrare än om kommunen byggt i egen regi. Den politiska majoriteten har med skattemedel drivit ett projekt som fördyrar kommunens äldrevård.

Till projektet hör också att kommunen, på egen del av tomten, skall uppföra ett korttidsboende i egen regi. Vi får alltså två huvudmän som på samma tomt driver samma verksamhet, nämligen sjuk och äldrevård.
Detta ger två byggnader- och dubbla kostnader vid alla upphandlingar och anslutningsavgifter.

Vårt förslag var: Bygg en byggnad med särskild avdelning för korttidsboende och med samordnade drift, underhåll och vårdkostnader. I kommunal regi och med politiskt ansvar hade detta blivit bättre och billigare.

Olov Johansson (S)

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.