ANNONS

”SL:s betalsystem hotar integriteten”

Resenärer måste kunna välja betalsystem, tycker Piratpartiet.
Resenärer måste kunna välja betalsystem, tycker Piratpartiet.
Att inte kunna välja betalmedel hotar den personliga integriteten i SL-trafiken.
Det menar Mats Philipson, ordförande Piratpartiet i Stockholm.
ANNONS

Det har förts fram tankar från SL om ett system där accesskortet skulle försvinna och ersättas av ett system med betalningar antingen med betalkort eller mobiltelefon, eller i värsta fall ett chip under huden.

Förslag som inte bara inskränker valfriheten att välja betalningssätt, utan även leder till massövervakning och kartläggning av enskilda personers resvanor i än högre utsträckning.
Den ökade kontrollen av den enskilde i samhället är ett hot, inte bara mot den enskildes integritet, då allt mer av vad man företar sig registreras, utan även mot valfriheten att välja hur man vill betala och att slippa bli övervakad.

I förlängningen hotas även demokratin, då man aldrig kan veta hur informationen kan komma att användas och vem som kan få tillgång till den. För den som har ett chip under huden är den personliga integriteten helt avstängd, då dennes position och rörelser alltid kommer att kunna kartläggas.

Om en enskild person väljer att säga upp sin integritet och accepterar att vara ständigt övervakad må vara en sak, men om detta riskerar att skapa en standard som andra förväntas acceptera så är vi mycket farligt ute. Man skall heller inte behöva vara ”äldre” för att ha rätt att använda alternativa, icke övervakningsbara, betalsätt, utan detta skall vara en rättighet för alla.

Mats Philipson

Ordförande Piratpartiet i Stockholm

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.