ANNONS

S: Vi vill fördubbla antalet feriejobb

Jenny Åkervall
Socialdemokraternas i Danderyd lovar 120 sommarjobb till kommunens unga.
S i Danderyd vill dubbla antalet sommarjobb. Och att skolorna ska erbjuda frivillig sommarskola i kommunen för de elever som vill.
ANNONS

Sommarlovet är något de flesta unga längtar efter hela­ året. En tid för återhämtning, umgänge med familj och vänner – men också en möjlighet att tjäna­ sina första egna pengar genom­ ett sommarjobb.

Ett sommarjobb ger, förutom lite extrapengar i fickan, kunskaper om arbetslivet­ som unga behöver­ inför framtiden. Ett arbete i kiosken, i jordgubbslandet eller på parkförvaltningen har visat sig ha en långt större­ betydelse för ungdomars framtid på arbetsmarknaden­ än vad många kanske inser­.

Forskning visar hur viktigt sambandet är mellan att ha haft ett sommarjobb under studierna och sysselsättning senare i livet. Chansen att få jobb på en viss arbetsplats är enligt Institutet för arbetsmarknadsstudier­, 35 procent högre för ungdomar­ som har haft ett sommarjobb­ där innan.

Här kan kommunen göra en viktig insats. Regeringen­ satsar nu 100 miljoner kronor­ på att kommunerna ska kunna öka antalet sommarjobb.

Men i Danderyd gör i vanlig ordning de styrande­ minsta möjliga­. Här erbjuder man 60 sommarjobb per år. Det är betydligt­ färre än i de flesta andra kommuner.

Vi Socialdemokrater vill därför till att börja med dubbla antalet till 120 sommarjobb. Det är en viktig investering­ i våra unga.

Sommaren är också en tid då elever som haft det tufft i skolan kan studera extra. Att intensivplugga under några veckor under sommaren kan vara ett utmärkt sätt att komma ikapp och göra sig redo för nästa termin.

Socialdemokrater föreslår därför att alla skolor i Danderyd erbjuder frivillig­ sommarskola för dem som under några sommarveckor vill studera extra.

Skolverket delar varje år ut statsbidrag för detta ändamål så möjlighet till extern finansiering finns redan.

ANNONS

Jenny Åkervall, första namn på S vallista i Danderyd

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.