ANNONS

M: ”Inget barn ska tvingas gifta sig”

Insändarskribenten uppmanar till uppmärksamhet.
Insändarskribenten uppmanar till uppmärksamhet.
Insändarskribenten uppmanar människor som arbetar med barn och unga att vara extra uppmärksamma under sommaren. En årstid som för många unga betyda allt annat än härligt sommarlov, menar hon.
ANNONS

Nu är den ljuvligaste årstiden här och vi är mitt i det efterlängtade sommarlovet.

För många elever är det årets höjdpunkt – men för andra innebär det en extra oro och rädsla.

När klockorna ringer in igen kommer vissa stolar att stå tomma. Varje sommar riskerar hundratals flickor och HBTQ-personer att bli bortrövade och förda utomlands för att giftas bort.

Vissa kommer aldrig att komma tillbaka till Sverige igen.
Järfälla är inget undantag, 1 115 flickor och kvinnor i åldern 0–24 är utsatta, eller riskeras att utsättas, för hedersrelaterat våld.

1 220 pojkar och män är utsatta, antingen direkt eller genom att uppfostras i en hederskultur.

Förra året sökte tio kvinnor hjälp av socialtjänsten i Järfälla och 17  ungdomar de senaste tre åren.

Siffrorna talar sitt tydliga språk, det behövs fler förebyggande och proaktiva insatser. Den allra bästa möjligheten att fånga upp de barn och ungdomar som är utsatta är genom skolan och andra miljöer där barn vistas men mer än så behöver göras.

Kvinnojouren Stina vittnar om att kvinnor och barn som är utsatta för både hedersrelaterat våld och våld i nära relationer oftast placeras på tillfälliga boenden på grund av bostadsbrist, och därmed inte får det professionella stöd som behövs för att komma på fötter igen.

Detta behöver ses över och vi måste även öka samverkan mellan olika aktörer inom kommunen.

ANNONS

För att komma åt hedersproblematiken krävs dock en gemensam insats och därför vill jag uppmana alla som arbetar eller vistas bland barn att vara extra uppmärksamma nu.

Vid minsta misstanke uppmanar jag er att kontakta socialtjänsten och göra en orosanmälan omgående.

Det samtalet kan vara skillnaden mellan frihet eller förtryck– för när klockorna ringer in igen efter sommaren ska ingen stol behöva stå tom.
Alexandra Hedborg, Moderaterna i Järfälla

ANNONS