ANNONS

”Ge lärare möjlighet att vara just lärare”

skola
Vi lärare är lärare, inte administratörer. Vi måste få ägna oss åt undervisningen.
ANNONS

Det händer så mycket bra i våra skolor – och det är värt att lyfta fram. Vi lärare och studie- och yrkesvägledare har en viktig uppgift och ett stort ansvar. Vi ser små mirakel hända varje dag. Vi är stolta över den betydelse vi kan ha för varje elev.

Vi lärare är lärare, inte administratörer. Vi måste få ägna oss åt undervisningen. Det är det som skapar kvalitet i verksamheten.  Många som tänker tillbaka på sin skolgång har nog minnen av lärare som har betytt väldigt mycket för dem – som format dem som människor, som hjälpt till att göra viktiga livsval och gett kunskap.

Under en elevs skoltid, genom hela grundskolan och gymnasiet händer det mycket med kropp och själ, man ska hitta sin plats i det sociala sammanhanget. Kraven är stora i skolan och i samhället i övrigt. Man ska vara duktig, smart, ha bra betyg, vara snygg, ha rätt kompisar och rätt kläder – och allt blir synligt i sociala medier. Därför är det så viktigt att vi lärare och studie- och yrkesvägledare kan få göra skillnad.

Men i dag känner sig många av våra kollegor stressade och otillräckliga. De har fått fler och fler arbetsuppgifter. En tredjedel av lärarna tar inte lunch varje dag och sex av tio lärare hinner inte ta paus under arbetsdagen.

Vi lärarna måste få möjlighet att i mycket högre grad ägna sig åt vår huvudsakliga arbetsuppgift, undervisning och få ordentligt med tid till både för- och efterarbete. Vi lärare är stolta över vårt yrke. Lärare gör hjälteinsatser varje dag i det lilla, som senare kan visa sig vara oerhört stort. Vi vill att alla elever ska få samma möjlighet att bli sedda, bekräftade och lära sig nya saker.

I dag kan landets alla huvudmän själva styra över hur arbetsbelastningen ser ut. Det skapar väldigt olika förutsättningar. Staten måste gå in och ta ansvar, så att det blir likvärdigt.

Föräldrar, lärare och elever – alla är de överens om att lärarna behöver mer tid för varje elev. Nu är det egentligen bara politikerna som måste inse detta. 

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund

Lasse Gottfriedz, Kommunombud i Täby för Lärarnas Riksförbund

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.