Vandalerna borde lära av Gnosjöandan

Det finns ett begrepp som kallas Gnosjöandan. Det är baserat på att en ort i Småland hade det tufft och tog tag i arbetslösheten genom att skapa nya företag och alla samarbetade för varandras välgång.

Detta var så framgångsrikt så hela Småland förknippas med fokuset på att man kan lösa problem med att starta nya företag och jobba hårt för att nå målen. Den mest kände är ju Ingvar Kamprad som grundat IKEA.

Husby och närliggande orter har lyckats med att nu uppnå det helt omvända. Att via vandalisering skapa flera så kallade riskområden som även utländska myndigheter varnar för.

Vandalerna har nu gett försäkringsbolagen fog för högre premier. Din cykel, bil, lägenhet eller sjukförsäkring blir dyrare i dessa områden.

Hyresvärdarna får nu fog för att höja hyrorna för att kunna täcka ökade kostnader. Priserna på husen i dessa områden sjunker då mäklare har svårt att öka attraktionen i dessa områden. I en jobbansökan kan man troligen inte heller delge att man har adress i dessa områden. Vilket är avskräckande i sig.

Och det är inte bara bilar som brinner. Vandalerna står bokstavligen och ger ved till Sverigedemokraternas lägereldar. Bilbrännarna spär på den främlingsfientliga oro som Sverigedemokraterna ska vinna sina röster på. Och vill segregera landet ännu mer med.

Slutsats. Husby och andra utsatta orter har mer att vinna på att efterlikna Gnosjöandan, än att för lång tid skapa en bild av kaos och krig. Samarbeta, var kreativa, skapa egna företag och försök se behoven hos troliga kunder.

Studera Gnosjöandan och sikta på att Ni alla kan framstå som vinnare och med en glöd att förbättra. En lång resa mot framgång startar med ett första positivt steg!

Entreprenör som startat på noll

I stället för att lägga energin på att förstöra tycker insändarskribenten att det är bättre att fokusera på entreprenörsandan.arkivbild

Husby och andra utsatta orter har mer att vinna på att efterlikna Gnosjöandan, än att för lång tid skapa en bild av kaos och krig.