Vanskligt företag att cykla till Stockholm

Att cykla till och från Stockholm från en grannkommun, i mitt fall Huddinge, är varje gång ett äventyr.

Under förra sommaren och hösten har Stockholms stad gjort en större skylt-kampanj.

Jag testade att följa skyltarna från Södermalm-Liljeholmen och söderut mot Huddinge, länets näst största kommun som numer kan stoltsera med över 100 000 invånare.

I början går det sådär. Skyltning mot Telefonplan och Älvsjö. Ja, det är ju åt rätt håll. Jag följer E4-an intuitivt, längre och längre, inga skyltar mot Huddinge eller Huddinge C.

Nere vid stora vägen mot Älvsjö från E4-an händer något – ”Kungens kurva” står det på en skylt. Det är ju i Huddinge visste jag, den följer jag.

Vid Fruängen skyltas jag runt öster om stadsdelen. Fortfarande ingen Huddinge-skylt. Följer mot Kungens Kurva.

Vid kommungränsen tappas skyltningen helt och dessutom försvinner cykelbanan totalt på Gamla Södertäljevägen.

Jag gissar att jag är åt rätt håll för inne i Huddinge kommun dröjer det ända till rondellen vid Segeltorp innan en ”Huddinge C”-skylt dyker upp på Häradsvägen.

Mot Stockholm då? Jo, jag testar att cykla Huddingevägen från Huddinge C. I början känns det fantastiskt, ”Stockholm 3” står det. 3 kilometer till Stockholm!

Men det visar sig vara kommungränsen och de flesta nöjer sig ju inte med att stanna där.

Inne i ”Stockholm”, Hagsätra skyltas det mot Älvsjö och metropolen Örby. Ok, jag vill mot Södermalm men det kommer väl något, tänker jag. Det går ganska bra till Örby, där en nästan omkullfallen skylt visar mot Skanstull, sen försvinner både cykelbana och skyltning vid Gamla Huddingevägen.

På något sätt kommer jag ut norrut och visas nu skyltning mot Gullmarsplan.

Okej… Vid Gullmarsplan-bussterminalen är det meningen att man ska göra en obegriplig vänstersväng utan skyltning mot Södermalm så jag missar avfarten och fortsätter för långt.

Anders Wisén

Insändarskribenten gjorde experimentet att förlita sig på skyltningen när han cyklade mellan Huddinge och Stockholms innerstad.

Vid kommungränsen tappas skyltningen helt och dessutom försvinner cykelbanan totalt på Gamla Södertäljevägen.