ANNONS

Väntan på glada dagar kan bli lång

Norrbergsskolan
Norrbergsskolan ska rivas har alliansen bestämt.
Exploateringen av Norrgberget låser kommunen vid bostadsrätter - när andra boendeformer behövs mer. Det anser insändarskribenten som även tror att den vikande marknaden kan försena bygget.
ANNONS

Den allmänpolitiska debatten i Vaxholm den 15 maj och kommunfullmäktige två dagar senare visade att allt handlar om Norrberget.

Endast politiker ägde ordet och för oss tystade åhörare bekräftades de hårda motsättningarna mellan våra förtroendevalda.

Något svar på frågan: ”Varför riva Norrberget?” gavs fortfarande inte.

Endast att ett slags beslut togs av en majoritet för länge sedan och hör sedan.

Ingen politiker har ännu fattat de rätta besluten om Vaxholms bostadsmarknad

För den som saknar partilojalitet ser historien lite annorlunda ut. Då framgår att ingen politiker ännu fattat de rätta besluten om Vaxholms bostadsmarknad eller förstått de sanna behoven. Att idén om tillväxt genom att bygga många bostäder av fel sort är feltänkt. Att viktiga frågor om miljö, arkitektur, avlopp, energi och kommunikation måste vara lösta före bosättningen. Att öppenhet för vardagens demokrati och medborgarinflytande saknas i fullmäktige. Att Vaxholm riskerar förvandlas till en övertrafikerad avkrok.

De glada dagarna när bostads­affär alltid var vinstlott är över

Och att de glada dagarna när bostads­affär alltid var vinstlott är över.

Ett extra problem har tillkommit. Norrberget är nästan sålt till ett byggbolag som har råd att vänta tills glada dagar kommer åter. När det nu blir. Attraktiv byggmark, även en grusgrop, är alltid intressant för kapitalstarka byggföretag. Men något byggande lär inte ske förrän exklusiva bostadsrätter åter kan säljas på ritning, till gynnsamma marginaler. När det nu blir.

ANNONS

I värsta fall låser köpeavtalet Vaxholm i ett mångårigt vänte­läge och hindrar sådant byggande som staden verkligen behöver. Hyreslägenheter, billigare bostäder, småhus, nytänkta bostadslösningar, kollektivboenden, omsorgsboenden, skolor.

Mycket talar för att vi behöver byta till en bostadspolitik som bryr sig – men då måste vi nog byta politiker först. Den 9 september får du ordet.

Sten Wickström, Folkinitiativet 2016

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.