Var är yrkesstoltheten på vårdcentralen?

När hon var 19 år fick hon sitt första barn. När hon var 24 var hon tvåbarnsmamma. Innan hon fyllt 30 år var hon ensamstående mor. Året var 1964. Hon arbetade i spärren, hon städade rum. Hon betalade skatt, var aldrig sjuk.

Men så kom åldern och med åldern kom demensen. Och som tack för trogen tjänst fick hon 7 minuter. Tre gånger om dagen. Uppvärmd mat i mikrovågsugn och en medicincocktail. Tack för dina skattepengar, här får du falu­korv. Efter en livstid av trogen tjänst blev hon gammal och Sveriges samhälle stängde dörren, tackade för sig och hängde upp hatten.

Komplexiteten är ett faktum. Lite resurser och tunga arbetsdagar för människorna i hemtjänsten, som även de, precis som gammal gumma, är hjältar i vår vardag. Men bristande resurser är inte huvudproblemet när det gäller vårdcentralerna. När gammal gumma äntligen får 10 minuter möts hon av respektlöshet, okunnande och arrogans. Gammal gumma. Vi har inte tid. När försvann yrkesstoltheten från vårdcentralerna?

Skruttig hjältegumma är min mormor. Den andra hjälten, min mamma. Som får ta hand om mormor när hemtjänsten och vårdcentralen ständigt sviker.

Smärtan i mormors rygg ger sig uttryck i ett hjärtskärande skrik. Mamma tar fram sitt rostiga svärd och vägrar att ta med mormor till akuten, vänta i sterila rum för att bli hemskickad med ett rör alvedon. Nej tack. Vårdcentralen har svikit skruttig gumma en gång för mycket. ”Ni får komma hit”, kräver mamma. Det ska bli hembesök dagen efter. 13.45.

Det blir dagen efter. 14.15 ringer telefonen. Det blir inget hembesök. Läkaren som skulle komma är för oerfaren. Oerfaren läkare och mormor sitter kvar med ont i ryggen och ljummen falu­korv. Och ett rör alvedon.

Min mormor är inte ensam om att ständigt bli sviken av vården och min mamma är inte den enda dottern som i frustration har suttit bredvid sin mamma medan läkaren avfärdar gammal gumma. Det är en upplevelse som delas av många fler. Hur kan vi behandla våra gamla så? Skärpning!

Rebecca Lanz,

barnbarn och dotter

Efter ett långt liv av arbete erbjuds mormor mediciner och mikrovågsmat.Foto: Mostphotos.com