ANNONS

Vår gamla vackra skog har skövlats

ANNONS

En stor del av det så kallade Görvälnreservatet har kalhuggits, nu för andra gången på kanske fem år. Hur detta kan vara tillåtet är märkligt. Området är markerat som naturreservat, men lär egentligen vara klassat som naturvårdsområde, som har en något lägre skyddsnivå. Vanliga människor får knappt bryta en kvist, men de privata markägarna kan av ekonomiska skäl helt vandalisera skogen.

Människor har vandrat i denna gamla, vackra skog med kanske hundraåriga träd. Träden är nu borta och med dem svampställen, vackra promenadstigar och fin undervegetation. Undertecknad har promenerat här var dag i mer än tjugo år. Många med mig är mycket upprörda.

Man frågar sig hur detta fått ske. Det sägs att kommunen betalat en summa för att vi invånare ska få röra oss fritt i området. Om det inte varit möjligt att lösa in området kunde man väl gjort någon deal?

Järfälla vill ha hit fler invånare och skryter med fin och nära natur. Vore det inte läge för att söka ändra lagen för att hindra att man i detta storstadsområde förstör de gröna lungor som finns? I glesbygd där inte många bor är det en annan sak om man bedriver industriellt skogsbruk. Men här har man struntat i de natur- och kulturvärden som skogen har.

Inte nog med att man skövlar – sedan planterar man granar så tätt att om några år kan man inte gå där alls. I mellantiden har vi bara hjulspår och vattensamlingar kvar.

Bengt Rundqvist