ANNONS

S: ”Låt våra unga 
jobba i sommar”

sommarjobb
"För många unga är just sommarjobbet det första steget in på arbetsmarknaden", skriver Socialdemokraterna i sin insändare.
"Sollentunas unga vill jobba. Nu är det upp till kommunpolitiken att göra det möjligt." Det skriver Socialdemokraterna i sin insändare.
ANNONS

Trots att omkring 700 ungdomar söker sommarjobb via Sollentuna kommun varje år, har antalet platser halverats sedan 2016. Inför årets ansökningsomgång erbjöds endast 68 platser.

Men det var före coronakrisen. Nu behöver många kommunala verksamheter ställa om för att hantera pandemin och har inte längre möjlighet att ta emot sommarjobbare.

Det nya coronaviruset är först och främst en fara för människors liv och hälsa. Men coronaviruset har också allvarliga konsekvenser för ekonomi och jobb. Därför har vår S-ledda regering presenterat flera krispaket för jobb och företag. Många kommer kunna räddas, men inte alla och fler människor kommer förlora sina jobb.

I det här läget är den som är ung och oetablerad på arbetsmarknaden extra utsatt. Finanskrisen 2008 visade att ungdomsarbetslöshet kan få långvariga konsekvenser. När den stiger och ungas inträde på arbetsmarknaden fördröjs urholkas också framtidstron.

För många unga är just sommarjobbet det första steget in på arbetsmarknaden, men i år riskerar coronakrisen att sätta stopp för det. Därför satsar regeringen nu 180 miljoner kronor för att kommunerna ska kunna ge fler sommarjobb till unga. Används pengarna fullt ut kan det handla om upp till 20 000 jobb.

Sommarjobb skapar självförtroende och bättre förutsättningar att få sitt första jobb efter gymnasiet. Men det ger också framtidstro – något som är viktigt både för individen och för kommunen om vi på allvar vill förebygga att unga hamnar i utanförskap och kriminalitet.

Nu utmanar regeringen oss kommuner att fixa fler sommarjobb trots coronakrisen. Vi kommer göra allt vi kan för att driva på att Sollentuna tar vara på den möjligheten.

Vi vet redan att efterfrågan finns – Sollentunas unga vill jobba. Nu är det upp till kommunpolitiken att göra det möjligt!

Joakim Jonsson (S), oppositionsråd, Malik Siyan (S) 2:e, vice ordförande i kompetens- och arbetsmarknadsnämnden

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.