ANNONS

Vården är billig – privat som offentlig

ANNONS

Svar på insändaren ”Den privata välfärden inte tillgänglig för alla” den 29 januari:

Bäste Kurt Söderberg: Innan du ondgör dig över något bör du kontrollera fakta. Sjukvården, oavsett vem som bedriver den, är mycket billig för patienten. Under ett år betalar du en mindre summa för ett frikort och med det får du den medicinska vård du behöver. Det spelar ingen roll om du anser vården vara privat eller ej. Den är tillgänglig för alla som behöver och speciellt i Stockholm med alla dess specialister kan man inte klaga.

Det du kallar ”privata” lever under samma betingelser som de andra och ingendera utövaren tjänar speciellt mycket pengar. Något som det aldrig talas om men som är desto viktigare är ”taket”, det som till exempel tvingade Cityakuten i Stockholms centrum att stänga i november ett år för att de inte fick mer pengar till vård från landstinget. Samma ”tak” lever även vi andra vårdgivare under och det hindrar oss från att jobba och tjäna värst mycket.

En privat sjukgymnast i Stockholms innerstad med dess dyra lokalhyror tjänar kanske 20 000 före skatt, dvs drygt hälften av vad en vanlig arbetare tjänar och då har hon studerat tre år för egna pengar – ett studielån som hon sedan betalar tillbaka av den låga lönen. Tycker du det är så mycket?

Leg sjukgymnast