ANNONS

Vårdnadsbidrag bra för mig och barnet

ANNONS

Vårdnadsbidraget befäster utanförskapet – så säger politiker som är emot vårdnadsbidraget. Menar de att mina barn är i ett utanförskap, eller menar de mig? Eller har de helt enkelt talat utan att tänka. Jag tror det sistnämnda.

Jag är en av dem som använder mig av vårdnadsbidraget för att kunna vara hemma med Lillebror tills han fyller 3 år. Jag håller inte med politikerna i det uttalandet. Tvärtom ser jag att det ger mig valmöjligheter. Barnen är små nu och jag vill tillvarata den här tiden så mycket jag bara kan.

Flera politiker ger intryck av att vårdnadsbidraget endast utnyttjas av utlandsfödda och utsatta grupper. Så är det inte. Statistiska centralbyrån visar att majoriteten har svensk bakgrund. Dessutom har 40 procent eftergymnasial bakgrund (mot 47 procent av samtliga föräldrar med 1–3-åringar).

År 2011 tog 2,5 procent av föräldrarna ut vårdnadsbidrag. De tycks i huvudsak använda bidraget som en förlängning av föräldrapenningen samt ett uppskjutande av tidpunkten för förskolestarten.

Forskning visar att det främst är de yngsta barnen som kan ha problem i förskolan. Att först undersöka effekten av tidpunkten för förskolestarten borde vara självklart innan man betraktar föräldrarnas bedömningar som ett hinder.

Det är så lätt att göra sig helheter av detaljer och på så sätt få fel uppfattning. Därför ber jag samtliga politiker att ta ett steg tillbaka för att se helheten så som den ser ut och tänka innan de talar.

Att låta den som vill vara hemma med sitt barn tills det blir tre år innebär inte att barnet eller föräldern sätt i ett utanförskap. Det innebär att föräldern gjort ett aktivt val. Ett val som innebär:

*Att leva på en betydligt lägre inkomst (3 000 kronor i månaden i Upplands-Bro kommun)

*Att skjuta fram tidpunkten för förskolestarten. Detta för att få vara nära sitt lilla barn.

ANNONS

Anna Edelbacka

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.