ANNONS

”Varför stympades den fantastiska eken?”

Före- och efterbild på eken.
Före- och efterbild på eken.
Signaturen "Mormor och morfar" ställer sig frågande till varför eken vid gångvägen mellan Stenkilsgatan och Aspuddsparken har stympats.
ANNONS

Med glädje och vördnad har vi i alla år passerat och imponerats av den ståtliga, vackra och välväxta eken vid gångvägen mellan Stenkilsgatan och Aspuddsparken.

Tillsammans med barnbarnen har vi försökt nå runt den genom att bilda ring, men armarna har inte räckt till. Varje gång har vi sagt “Hej!” till eken och beundrat dess stora, fina “elefantfötter”.

Sorgligt nog bröts en av de tre stammarna av förra året, i en storm(?). Trots det såg den fortfarande praktfull ut. Barnbarnen klappade eken och “tröstade” den.

Senare hände något ännu sorgligare. Eken stympades till oigenkännlighet cirka 10 meter ovan mark! För sjuåringen var det som om någon hade huggit av dess ”armar” och “huvud”.

Än i dag har vi ingen förklaring att ge barnen. Därför hör vi nu av oss.

Att en stam brutits av i en storm måste man acceptera, men stympningen förstår vi inte. Det är dessutom skador och fläkningar längst ut på tidigare kraftiga grenarna.

Vi är inga proffs på trädbeskärning, men detta är det värsta vi sett i behandling av en ek.

Det värsta vi sett i behandling av en ek

”Mormor och morfar”

Vi läste i DN den 9 april att miljöförvaltningen vill öka gallringen av uppvuxna lövträd, då de tar ljus från ekarna. Här verkar snarare det motsatta skett.

ANNONS

Kan ansvarig svara på:

  1. Vad var skälet till den brutala stympning av eken?

     2. Vilket resultat förväntas stympningen ge?

     3. Vilken kunskap inom trädvård hade den eller de som beslutade om och utförde stympningen?

Nu är våren här igen och barnbarnen undrar hur eken mår och det gör även vi. Vi hoppas få ge dem tron på att eken ska få nya vackra grenar igen. För något annat var väl inte avsikten?

Mormor och morfar