ANNONS

Varför tillåts jakt vid begravningsplatsen?

Lilla Dalens begravningsplats
Låt bli jakt i närheten av begravningsplatsen tycker insändarskribenten.
Jakt vid Lilla Dalens begravningsplats upprör och skrämmer besökare skriver Botkyrkabon i en insändare.
ANNONS

”Under helgen besökte min mor i vanlig ordning sin avlidne make  ( min pappa),  på den kyrkogård där han fått sin sista vila, Lilla Dalens begravningsplats nära Hågelby.

Området är vackert, lugnt och stilla och min mor tycker om att sitta där och prata med den man hon älskat och levt med i nära 50 år.

Men när min mor ringde mig grät hon förtvivlat och var rädd och upprörd .

Båda mina föräldrar flydde till Sverige i sin ungdom, för att undslippa krig och förföljelse och min mamma känner trots sina många år i Sverige en djup rädsla för beväpnade män och skottljud.

Mellan hennes förtvivlade gråtattacker hörde jag att hon beskrev att det fanns beväpnade män i närheten av kyrkogården som smög omkring i skogen , och att hon sprungit till busshållplatsen och åkt därifrån. Hon förstod att dessa var jägare.

Nu vågar hon inte åka tillbaka till kyrkogården, och gråter för att hon inte kan besöka min far. Hon hade träffat andra upprörda besökare på busshållplatsen som berättat att även de vid andra tillfällen stött på jägarna och då även hört skott nära kyrkogården .

Hur tusan tänker kommunen/kyrkogården när man tillåter jakt alldeles i närheten av en kyrkogård?

Det är så fruktansvärt osmakligt att man i en stund av sorg, stillhet och minne över sina älskade ska behöva se hur beväpnade män smyger omkring för att döda vilda djur. Att man på en kyrkogård ska behöva sitta spända och oroade i väntan på att ett skott ska gå av som man då vet har dödat eller skadeskjutit ett oskyldigt djur.

Jag har varit i kontakt med personal på begravningsplatsen som hävdar att de vill skjuta av rådjur och hare runt kyrkogården så att dessa inte ska äta upp blommor på gravarna. Men det är rent av löjligt, jag vågar påstå att de allra flesta gladeligen planterar rådjurssäkra blommor på gravarna för att slippa obehaget med jägare så nära inpå. En kyrkogård ska vara en plats för stillhet, frid och kärlek, inte en lekplats för skjutglada jägare.”

ANNONS

Upprörd anhörig