ANNONS

Vart tog visionerna för framtidsstaden vägen?

ANNONS

Stockholms stad växer. Politikerna har en vision om framtidsstaden: ”Vision 2013, Ett Stockholm i världsklass”. Staden ska förtätas – människor måste ha någonstans att bo. Förstås. Men hur? Och var?

I programmet för förtätning av Hammarbyhöjden/Björkhagen föreslås 2 000–3 000 nya bostäder i området samt mindre skog och grönområden, fler bilvägar och mer trafik, färre naturliga lek- och strövområden och mer arrangerad stadspark.

Och redan där undrar man ju var framtiden tog vägen. Hållbarheten? Det visionära?

Var är framtiden om vi inte tar hänsyn till miljön? Hur kan en ”världsstad” som Stockholm inte ha en mer framtidsvänlig vision än detta? Tvärtom kör man över tjänstemännens analys kring värdefulla ekologiska samband och andra ekologiska och hälsomässiga värden i den oexploaterade naturmarken. Varför inte mer visionära planer för cyklister, gångare och kollektivtrafik istället för ökad bilism? Varför inte med större kraft undersöka möjligheterna till nybyggnation på redan exploaterad mark?

Vad är en framtidsvision utan barnperspektiv? Enligt artikel 3 i Barnkonventionen ska barnets bästa komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn. Enligt samma konvention har barn också rätt att uttala sig i frågor som berör dem, och beslutsfattare är skyldiga att ta hänsyn till hur deras beslut påverkar barn. Hur har staden arbetat med barnkonsekvensanalyser i sitt förslag och hur kommer detta att redovisas?

De nya bostäderna planeras att byggas på mycket attraktiv och ”citynära” mark. Staden har förstås att tjäna på att sälja markanvisningar just här. Men låt oss då tala klarspråk i stället för att använda slitna floskler om kulturmöten och integration. Dessa bostäder kommer knappast att komma dem med störst behov till godo.

Så vems vision är det då vi talar om egentligen? När det inte handlar om våra barn, när det inte handlar om ekologisk hållbarhet och vår fysiska och psykiska hälsa, när det inte handlar om bostäder för alla – vems vision? Vems framtid?

Maria Bång

Förslaget att bygga på Nytorps gärde är ett exempel på att man inte tänker på hållbarheten, menar skribenten.arkivbild

ANNONS

Låt oss då tala klarspråk i stället för att använda slitna floskler om kulturmöten och integration.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.