ANNONS

Vasagatan är värsta cykelgatan

ANNONS

Anna Richert räds att cykla på Sveavägen skriver Mitt i den 31 mars.

Sveavägen är verkligen ingen idealisk cykelväg; smala cykelbanor som ”kommer och går”, snabb biltrafik nära inpå. Och nya cykelbanan utanför gamla Skandiahuset som jag hoppats på är lika ojämn som en tvättbräda. Ofta väljer jag angränsande parallellgator som Luntmakargatan, Holländargatan eller Norrtullsgatan.

Men Vasagatan är värre än Sveavägen. Tänk er att ni ska cykla från Norra Bantorget till Tegelbacken. Första delen av Vasagatan saknar cykelfil. Vid Kungsgatan står man lätt i vägen för bilarna som har grön pil höger, vid Rojal Viking står det ofta taxi och bussar i cykelfilen. Viadukten och den stökiga infarten till Taxidepån är ett orosmoment, ibland taxibilar i cykelfilen längre fram. Sedan cykelfilen som korsar det högra bilkörfältet ut i mitten av gatan, fram till Tegelbacken där man ska passera fem sex olika körfält.

I norrgående riktning är Tegelbacken än värre och vid Continentalbyggets överbyggnad tvingas man ut i bilkörfälten ackompanjerad av en skylt som varnar bilisterna för cyklister (!). Därefter dock hyfsad cykelbana tillbaks till Norra Ban. Men Vasagatan är innerstans värsting.

Peter T