Vi är inte förlamade inför en hotfull framtid

Insändarskribenterna hoppas att snabbtåg i framtiden ska bidra till att ersätta biltrafikkaoset kring Brommaplan.
Insändarskribenterna hoppas att snabbtåg i framtiden ska bidra till att ersätta biltrafikkaoset kring Brommaplan.

Nu ska Brommaplansområdet få en välbehövlig upprustning. I Vänsterpartiet är vi glada att något händer, för Bromma är vår hembygd även om den i dag är ganska överkörd.

Bussterminal och parkområden hoppas vi ska få ett riktigt lyft. Bekväma omstigningar, nya överdäckningar och fler småbutiker. Aktörer av Boultbees sort undanbedes denna gång!

Kulturen och föreningslivet måste få plats! Ett stort bibliotek i lättillgängliga lokaler är en självklarhet. Det ska också finnas en rejält tilltagen teater-/konsertlokal. Och det behövs små och medelstora rum för föreningarnas mötesbehov.

Nu när vi inom bara några år av klimatskäl får se massbilismen minska, då kanske ”Brommaplanseländet” blir mer hanterligt. Men vad ska man åka med då? Brommaplans t-banestation är redan i dag för liten och för trång. Vi kanske ska öka spårkapaciteten. Snabbtåg kan ta oss från Vällingby till Fridhemsplan på åtta minuter, med stopp vid Islandstorget, Brommaplan och Alvik.

Kring det väldiga flygplatsområdet härskar som alla vet en förfärande miljöslum. Ut från banändarna har vi tungt buller som plågar inte bara Brommaborna. Gör tankeexperimentet att flygplatsen skulle flyttas till Årstafältet eller Gärdet! Även flyget kommer att minska av klimatskäl och då kommer Arlanda att ta över. Det drabbar inga viktiga affärer för restiden dit är nu nere i 17 minuter.

Flygplatsområdet är en markreserv för bostäder. Vänsterpartiet vill att diskussionen om Brommaplan redan nu räknar med nedläggningen av flygplatsen, så att vi inte om några år står med en grundidé om Brommaplan som visar sig feltänkt. Bromma centrum kanske i stället ska ligga i Lintadälden norr om Lillsjön. På bergets topp ligger den gamla kvarngrunden kvar – där borde väl kvarnen stå. Och kanske snurra i vinden – en av många nya turistattraktioner i Bromma.

Vänsterpartiet vågar se framåt. Vi tycker att de övriga partierna verkar ganska förlamade inför en hotfull framtid.