Vi är skyldiga att vägra hatet

När jag gick med mitt barn till förskolan i Fruängen passerade jag ett elskåp som nazisterna i Nordfront tryckt en logga på med budskapet ”gatorna tillhör oss”. Samma tryck såg jag senare befläcka en postlåda i Västertorp.

Dessa nazister visar inte sitt ansikte utan männen på trycket är maskerade. Det är alltså ett ansiktslöst hat de vill sprida med det underförstådda hotet ”vi är överallt”, ”vi finns precis utanför din dörr”. Det är ett avskyvärt intrång i allas vår vardag och ska inte bemötas med en axelryckning.

Hatet skyr ljuset av feghet vilket gör att vi måste skärpa blicken och tillsammans bli vaksamma och lyhörda för varhelst det uppenbarar sig, våga säga ifrån när du ser eller hör det, aldrig acceptera dess existens.

Vi i majoritet är miljontals fler och därför mer uthålliga och vi måste alltid vara medvetna om att vi aldrig står ensamma, att vi arbetar gemensamt tillsammans. Hellre dålig stämning än att någon fritt ska få vädra rasistiska åsikter, det handlar inte om någon politisk korrekthet utan om sunt förnuft.

Dessa nazisters klotter är inte någon isolerad företeelse, de speglar på det mest aggressiva sättet en växande fientlighet mot det som främst Sverigedemokraterna med iskall slug retorik tagit sig rätten att definiera som ”osvenskt”, vilket de underförstått bland annat syftar till personer med annan hudfärg än vit, de som bär slöja eller kippa eller de som varken vill definiera sig som man eller kvinna. Vilka är de att bedöma en annan persons tillhörighet och identitet? Vem är du eller jag att döma en annan människa?

Sveriges gator tillhör inte nazisterna eller något hat överhuvudtaget, det har vi alla en skyldighet att bevisa varje dag i resten av våra liv. Vägra hatet!

Me/We