ANNONS

Vi behöver mer plats att visa vår lokala kultur

Haninge kulturhus.
Insändarskribenten efterlyser konstverk av Haningekonstnärer i kulturhuset.
ANNONS

Vad innefattas i ordet kultur? Svaret förefaller vara helt upp till vem man frågar. Ordet ingår som en förled i många olika samhällsbegrepp (se ordbok eller uppslagsbok).

Att förstå och vårda gemensamma idéer, värderingar och föremål, såväl nya som gamla, såväl ifrån hembygden som från övriga ”världen”, är ett ansvar för varje samhälle, det är kultur.

Som insändaren Kosmopolit mycket riktigt påpekar i Mitt i Haninge den 10 januari, är Haninges kulturhus till för oss Haningebor, det är vi som via skatten bekostat och bekostar huset och verksamheten.

Men är vi nästan 80 000 invånare här så mycket fattigare på kulturskatter och konstnärliga förmågor än världen i övrigt?

Det är inte fråga om att exponera det ena eller det andra, det gäller både och. Hur stor procent det ska vara av det ena eller det andra är en grannlaga uppgift att avgöra. Vem bestämmer? Våra ansvariga politiker eller deras tjänstemän?

Som ett exempel finns, mig veterligen, inte ett enda konstverk av en Haningekonstnär i kulturhuset. Vill verkligen Haningeborna inte uppmuntra och se inhemsk kultur?

Historien visar att enstaka tyckanden vid en viss tidpunkt ofta i längden visar sig vara helt felaktiga. Om inte utrymmena i kulturhuset anses tillräckliga och lämpliga, då behövs det en annan offentlig lokal för utställningar, bildvisning och föreläsningar som speglar Haninges kultur.

När vi känner vår egen kultur och historia är det lättare att förstå andra kulturer. Särintresse borde inte vara en belastning utan ett unikum! Många kulturminnesföremål och -minnen litar kommunen på att ideella krafter tar ansvar för.

Vi gör det och bevarar dem för kommande generationer, därför att det som försvinner är borta för alltid.

ANNONS

Att ta detta ansvar känns meningsfullt, men vi behöver få bättre respekt och stöd för vårt arbete, vi behöver plats att visa vad som finns. Döda inte vår lokala kultur, vi borde ha utrymme för mångfald och kunna föra samman det lokala med det globala!

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.