Vi bygger mest i regionen

Svar på insändaren ”Bygg billiga bostadsrätter” den 10 januari:

Amanda, Maja och Klara lyfter ­något som många redan känner till. Att bostadsbristen i Stockholm är kritisk och att många av våra unga invånare drabbas extra hårt.

Bostaden är en förutsättning för utveckling, både för individen och samhället. I dag sätter unga människor sitt liv på paus för att de inte kan få tag på en bostad. Konsekvenserna av bostadsbristen blir också tillväxthämmande, både för Stockholmsregionen och Sund­by­berg, detta leder till färre jobb och en sämre ekonomi.

Som kommunstyrelseordför­ande i Sundbyberg vill jag berätta om vad vi gör i Sundbyberg. Vi är Sveriges snabbast växande kommun och vi har per capita Stockholms snabbaste byggnadstakt. För tredje året i rad.

I detta har hyresrätten en central roll och var fjärde lägenhet ska vara hyresrätt i Sundbyberg. Det betyder minst 2 000 nya hyresrätter de närmaste tio åren.

I Sundbyberg har vi en ungdoms­garanti, som innebär att ungdom­ar får ställa sig i kö vid 16 och garanteras en lägenhet före 26 års ålder. Det klarar vi av tack vare Förvaltaren. De flesta blir erbjudna en lägenhet efter tre fyra år.

Jag vet att detta är en klen tröst till Amanda, Maja, Klara och alla andra unga som letar efter bostad just nu. Men en sak är säker, vi tar er oro på allvar och vi bygger för fullt för er och Sundbybergs framtida utveckling. Nu hoppas vi bara på att resten av Stockholms kommuner bygger i samma takt som Sundbyberg.

Jonas Nygren (S) ­Kommunstyrelse ordförande