Vi går vidare efter beslut om Påtåker

Efter att riksåklagaren beslutat att lägga ned förundersökningen om Påtåker har folk undrat om det känns som en förlust. Visserligen känns det tråkigt att frågan aldrig blev ordentligt utredd men personligen känner jag ingen förlust.

Min anmälan till Justitieombudsmannen (JO) handlade inte främst om Påtåker utan om Kristinebergsskogen. Utbyggnaden av denna var en förutsättning för att Påtåker skulle få billig infrastruktur. Kristinebergsskogen är ett närområde med vacker natur och spännande miljö för boende i södra Vallentuna som många med mig ville ha kvar.

Jag blev mycket förvånad då jag blev uppringd av en journalist från TV4 som ville veta mera. Detta var cirka två år efter att JO på grund av tidsbrist inte hann utreda frågan innan beslutet vunnit laga kraft. Jag blev häpen över att riksåklagaren tänkte pröva saken men i det läget skickade vi in kompletterande information till riksåklagaren.

I mina dystra stunder kan jag fundera över varför jag som vänsterpartist slåss för till exempel Kristinebergsskogen och Vallen­tunasjön eftersom de boende där knappast utgör majoriteten av våra väljare. Men så rycker jag upp mig och tänker att Vallen­tunas fina miljö ska finnas för alla. Det är aldrig en förlust!

Vinsten vad gäller frågorna om Påtåker och Kristinebergsskogen är att jag aldrig har träffat på så många som visat sig intresserade av miljöfrågor som efter att dessa blev aktuella. Vallentuna går vidare!

Svein Tryti (V)