ANNONS

Vi ger unga en väg ut ur arbetslöshet

ANNONS

Jobb, jobb och jobb. Ingen annan fråga är så het inför valet. Dessvärre är unga människor överrepresenterade bland arbetslösa.

Men det finns hopp. Inom handeln har ungdomar i alla tider haft goda chanser att få arbete. Ingen annan branch anställer så många unga. Totalt arbetar cirka 90 000 ungdomar under 25 år inom handeln i hela landet. Och behoven är fortsatt stora. Svensk handel utvecklas i snabb takt just nu. Internet, e-handel och ökad tjänstekonsumtion förändrar hur vi handlar.

För att möta utmaningarna behöver vi nya medarbetare med rätt kompetens. Att jobba inom handeln i dag innebär så mycket mer än att bara ”stå i kassan”. Vi behöver butikssäljare, logistik­experter, affärsutvecklare och annan spetskompetens för att växa.

Tyvärr matchar dagens utbildningar sällan våra behov. Gymnasieskolans yrkesförberedande program, handel och administration, har låg status och saknar rätt kvalitet. Vi som arbetar inom handel vill gärna vara med och bidra till en bättre gymnasieskola genom tätare samarbete.

Samtidigt som ungdomsarbetslösheten är hög är det obegripligt att de rödgröna partierna går till val på att höja arbetsgivaravgiften för unga. Förslaget skulle göra det 4 miljader kronor dyrare att anställa de ungdomar som redan jobbar inom handeln. Det motsvarar lönen för 14 000 ungdomar. Vem inbillar sig att det skapar fler jobb för unga?

Som företagare inom handeln vill jag gärna fortsätta vara den jobbmotor som välkommnar Sveriges ungdomar in på arbetsmarknaden. Men det är ett måste att behålla de lägre arbetsgivaravgifterna för ungdomar. Då kan vi inom handeln ge fler unga en väg ut ur arbetslösheten.

Välstånd byggs med jobb, inte bidrag och låtsasjobb.

Birgitta Kaasik

egen företagare

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.