Min lokala hjälte

Vi gör oss illa på säckarna

Svar på insändaren ”Sopnedkast är inte bättre än stinkande tunnor” den 22 januari:

Du kanske tycker det är bekvämt och bara slänga dina sopor i ett hål i väggen. Men tänker du på oss som hämtar?

Fördelar med säckar, som ofta finns i hus med sopnedkast är att de är lätta att dra fram åt kollegan. Nackdelarna: De väger sällan mindre än 20 kilo trots att de bara får väga 15 kilo och man gör sig illa på det mesta när man ska tömma dem, som blompinnar, glas och knivar. Är vi som hämtar inte värda mer än att ni får offra lite bekvämlighet?

När det gäller lukten så finns det utmärkta lösningar, bland annat så kallade matavfallskärl, där man slänger matrester och dylikt. Sedan kan man faktiskt låta soporna rinna av i slasken innan man slänger dem, och för guds skull knyt alltid påsen!

Sopsugar kostar pengar, allt kostar pengar. Bostadsrättsföreningar och hyresvärdar vill väl som alla andra tjäna så mycket pengar det bara går.

En sista vädjan till alla som slänger sopor: Tänk på vad ni slänger – många sopgubbar gör sig illa ganska ofta. Knyt sop­påsen, och pröva att ge oss sopgubbar ett leende, kanske till och med ett litet hej ibland. Vi blir inte arga, jag lovar. Vi försöker bara göra ett bra jobb och komma hem till våra familjer hela och glada.

Sopgubben